To sidebar

Thursday, May 13 2021

9 najzdrowszych owoców świata

berries-2277_640.jpg, May 2021


Mimo powyższych wskazówek chcieliśmy, aby eksperci pomogli nam ustalić, które owoce naprawdę wykraczają poza ich zakres, na podstawie ich profilu żywieniowego i najnowszych badań. Mamy więc Cording i Dr. Shetreat poprosiła o podzielenie się kilkoma wskazówkami, które znalazłyby się na ich liście najzdrowszych owoców:

1. Maliny
Po szybkim przejrzeniu tej listy można śmiało powiedzieć, że jagody odpowiadają liściastym warzywom w świecie warzyw. Są wypełnione błonnikiem (8 gramów na filiżankę - to mniej więcej jedna trzecia twoich dziennych potrzeb!), Zawierają różnorodne składniki odżywcze, a ich działanie przeciwutleniające netto to gram za gram, ustępując tylko ziołom i przyprawom.

Ponadto badanie z 2011 roku wykazało, że spożywanie 60 gramów proszku z czarnej maliny spowolniło tempo wzrostu komórek raka okrężnicy i naczyń krwionośnych, które je zaopatrują w ciągu dwóch do czterech tygodni. Naukowcy są przekonani, że fitochemikalia owocowe stymulują nasze własne mechanizmy obronne enzymów, które neutralizują odpady komórkowe zwane wolnymi rodnikami, które, jeśli nie są kontrolowane, sprzyjają degradacji komórek i prowadzą do mutacji nowotworowych.

Trzeba przyznać, że większość badań dotyczących jagód / raka mierzy wpływ ekstraktu z jagód na ludzkie komórki rakowe w probówce. Dr. Jednak Shetreat uważa, że ​​jagody wyglądają obiecująco jako terapia uzupełniająca w przypadku raka okrężnicy, prostaty i piersi. Związek z rakiem okrężnicy ma szczególnie intuicyjny sens, ponieważ błonnik w owocach odżywia dobre bakterie w jelicie, które następnie wytwarzają kwasy organiczne, które następnie odżywiają komórki chroniące błonę śluzową jelit. Bonus: Maliny są również doskonałym źródłem witaminy C.

Wypróbuj: ta sałatka z buraków, jabłek i malin z kaszą jaglaną jest wypełniona sycącym, przyjaznym dla układu pokarmowego błonnikiem.

2. Żurawina
Te małe czerwone jagody mają podobny rozkład fitochemiczny jak ich bracia jagodowi, ale z dodatkową zaletą. Zostali przebadani pod kątem ich zdolności do ochrony przed szczepami bakterii powodującymi infekcje dróg moczowych (ZUM). Nie są antybiotykami i mogą nie zrobić wiele dla całkowitej infekcji dróg moczowych, ale raczej profilaktykę, „która zapobiega przyczepianiu się bakterii do komórek nabłonka wyściełających drogi moczowe” - mówi dr hab. Shetreat.

Wypróbuj: ten spritz z żurawiną i tymiankiem pozwoli Ci pić bez poczucia winy. Tylko upewnij się, że sok żurawinowy, którego używasz, nie zawiera dodatku cukru, ponieważ cukier może stymulować rozwój bakterii.

3. Jagody
Mniejsze, jędrne dzikie jagody to fitoskładniki odżywcze. Dzikie jagody są jednym z najlepszych przeciwutleniaczy w owocach, według laboratorium danych żywieniowych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Ale na uwagę zasługują również pulchne borówki w lokalnym sklepie spożywczym lub na targu. Mają przyjemnie słodki smak, ale są dość niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny - mówi dr. Shetreat. W rzeczywistości najlepsze badania sugerują, że jagody są korzystne dla kontroli poziomu cukru we krwi. Błonnik w owocach tworzy żel w jelitach, który może spowolnić uwalnianie glukozy do krwiobiegu, a niektóre fitoskładniki zawarte w owocach mogą w rzeczywistości zapobiegać wchłanianiu cukru przez ścianę jelita do krwiobiegu.

Badania sugerują również, że jagody chronią serce, obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL i spowalniają odkładanie się płytki nazębnej, częściowo dzięki rozpuszczalnym włóknom pektynowym. Podczas gdy inne badania sugerują, że jagody chronią mózg przed stresem oksydacyjnym i mogą chronić przed demencją. „Są również w diecie MIND, która została stworzona, aby chronić przed chorobą Alzheimera” - mówi Cording.

Spróbuj: ten wzmacniający mózg smoothie z jagodami zapewni Ci koncentrację przez cały poranek.

Oto 9 najzdrowszych owoców, których można używać do zwalczania stanów zapalnych, odchudzania i promowania zdrowia mózgu

4. Wiśnie tarta
Wszystkie wiśnie są naładowane zwykłymi polifenolowymi substancjami odżywczymi podejrzanymi o spożycie, a także dobrą dawką zdrowego dla serca potasu. Jednak cierpkie wiśnie, zwłaszcza w postaci cierpkiego soku wiśniowego, zostały najlepiej zbadane pod kątem ich działania przeciwzapalnego, w tym ich zdolności do zmniejszania bólu stawów i bólu mięśni po wysiłku. W przeglądzie korzyści zdrowotnych z 2018 r. Znaleziono również dowody na zmniejszenie stężenia hemoglobiny A1C, co sugeruje lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi.

Zapij to: ten koktajl z buraków i wiśni jest idealnym napojem po treningu.

5. Czarny bez
Bzu czarnego to szczególny przypadek - mówi dr. Twierdzi, że rośnie na swoim podwórku w Bronksie. Nie powinny być spożywane na surowo - powodują rozstrój żołądka - ale po ugotowaniu i przerobieniu na syrop lub dżem są niezwykle skuteczne przeciwko grypie. W rodzinie Dr. Shetreat zwykle odpędza niechcianego gościa zimą, kiedy codziennie przyjmuje się łyżeczkę syropu przy pierwszych oznakach choroby. Badania sugerują również, że syrop może odbijać MRSA (oporny na metycylinę gronkowiec złocisty) i zmniejszać stan zapalny w mózgu.

Spróbuj: w ten sposób przyrządzasz syrop z czarnego bzu w domu - co zaleca nasz redaktor ds. Zdrowia przed każdym lotem!

6. Granaty
Według U.C. Berkeley School of Nutrition, nasiona granatu i ich wypełnione sokiem przedziały są gigantami fitoskładnikowymi o aktywności przeciwutleniającej dwu- do trzykrotnie większej niż zielona herbata lub czerwone wino. Nic dziwnego, że istnieją kuszące wstępne badania sugerujące, że granaty mogą pomóc chronić przed rakiem, obniżać ciśnienie krwi, poprawiać poziom cholesterolu i poprawiać funkcje poznawcze. W jednym małym badaniu grupa starszych pacjentów, którzy pili 8 uncji soku z granatów dziennie przez cztery tygodnie, uzyskała wyższy wynik niż grupa kontrolna w testach pamięci. Jedna wada: nie są najłatwiejszymi owocami do spożycia. Jeśli zdecydujesz się użyć soku z granatów, wymieszaj go z seltzerem, aby utrzymać kontrolę nad poziomem cukru.

Wypróbuj: ta sałatka z dzikiego ryżu o tureckim smaku zawiera całe pestki granatu i jest idealnym połączeniem słodyczy i słonych potraw.

7. Czerwone winogrona
Czerwone winogrona, podobnie jak czerwone wino, które produkują, mogą być korzystne dzięki jednemu z ich związków polifenolowych. Resweratrol stał się ulubieńcem mediów, gdy naukowiec z Harvardu przeprowadził wstępne badania na zwierzętach, które wykazały, że związek ten jest komórkową fontanną młodości. Jury nadal nie zgadza się, ale istnieje duża pula literatury sugerującej, że resweratrol jest ważny dla zdrowia serca, mówi dr. Shetreat, zmniejszając odkładanie się płytki tętniczej i obniżając ciśnienie krwi.

Spróbuj: Ta doskonała sałatka z jarmużu jest wypełniona dżemem z owoców i warzyw, w tym czerwonych winogron i wielu naszych najzdrowszych warzyw.

8. Owoce cytrusowe
Owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, grejpfruty i cytryny, są tradycyjnie reklamowane jako doskonałe źródła witaminy C, która jest ważna dla utrzymania odporności w okresie zimowych przeziębień i grypy. Są również wypełnione kwasem foliowym, „który jest ważny dla utrzymania stabilnego poziomu chemicznej dopaminy wywołującej przyjemność” - mówi Cording.

Owoce cytrusowe są również podwójnym zagrożeniem - mówi dr. Shetreat: Mięsiste owoce zawierają większość witamin i minerałów, a skórka o charakterystycznym gorzkim smaku zawiera wiele fitoskładników. Podczas gdy większość z nas nie je skórki pomarańczy lub cytryny, możesz ogolić trochę skórki i dodać do smoothie lub kupić kumkwaty i zjeść owoce i skórkę.

Spróbuj: Te ciepłe daktyle ze skórką pomarańczy i oliwą z oliwek są tym, z czego powstają śródziemnomorskie marzenia o deserach.

9. Jabłka
Jasne, jabłka nie są najbardziej efektownymi owocami - prawdopodobnie nie znajdziesz ich w wielu zestawieniach pożywienia - ale mają wiele zalet, z których najważniejszą jest to, że są dobrze przechowywane i dobrze transportowane. Jabłka są również doskonałym źródłem kwercetyny fitoskładnikowej (a także czerwonej cebuli, jednego z najzdrowszych warzyw), która, jak wykazano w wielu badaniach, zmniejsza stan zapalny oraz przeciwdziała objawom astmy i alergii. Ponieważ jabłka są tak pełne zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika, są również znacznie bardziej wypełniające, niż sugeruje ich skromna liczba kalorii. Wiele badań wykazało, że jabłka mogą być bardzo pomocne w programie odchudzania.

Więcej porad tutaj: https://artifexmundi.com.pl/

- page 7 of 38 -

sposobnachrapanie.waw.pl