To sidebar

Thursday, May 13 2021

Czy jedzenie bananów jest zdrowe?

bananas-3700718_640.jpg, May 2021

Wiadomo, że spożywanie owoców i produktów owocowych nie tylko poprawia ogólny stan zdrowia, ale także zmniejsza ryzyko różnych chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, udar, choroby przewodu pokarmowego, niektóre rodzaje raka, nadciśnienie, zwyrodnienie plamki związane z wiekiem i zaćma oka, choroby skóry, obniżenie cholesterolu LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości) i poprawa funkcji odpornościowej. Aby promować zdrową dietę, USDA zaleca wypełnienie połowy talerza owocami i warzywami, ponieważ zawierają one dużą ilość błonnika, niektóre witaminy (takie jak kwas askorbinowy, kwas foliowy i prekursory witaminy A) oraz dużo minerałów (np. potas), magnez, żelazo i wapń) oraz wiele innych ważnych fitochemikaliów o silnych właściwościach przeciwutleniających. Owoce są ważną częścią zbilansowanej diety ludzi. USDA zaleca pięć porcji owoców dziennie, aby uzyskać jak największe korzyści zdrowotne. W zależności od pochodzenia i temperatury obszaru produkcji owoce dzieli się na umiarkowane, subtropikalne i tropikalne. Banan jest owocem tropikalnym, ponieważ rośnie silniej w obszarach tropikalnych lasów deszczowych. Co ciekawe, owoce bananowe mają mięso, które nie tylko jest bogate w skrobię, która po dojrzewaniu zamienia się w cukier, ale jest również dobrym źródłem odpornej skrobi. Wiadomo, że banany zawierają dużo węglowodanów, błonnika, niektórych witamin i minerałów. W artykule omówiono obecność różnych bioaktywnych fitochemikaliów i ich znaczenie żywieniowe.

Diety i inne porady odnośnie tego "jak żyć zdrowo" tutaj: https://biodynamika.pl/

- page 5 of 38 -

sposobnachrapanie.waw.pl